KRISTIAN OTTERSKREDS MOTORSAMLING

Tohundre-tjuve-åtte/228

Ukjent

Nummer: 228
Objekt: Båt
Fabrikat: Ukjent
Type: Sognebåt
Nasjonalitet: Noreg
Produksjonsår: 1845
Oppbevaringsstad: Kristianhus
Historikk:

Målfrid Kaarhus sine oldeforeldre flytte frå Vik til Fjærland i slutten av 1840 talet. Truleg brukte dei då denne båten. Båten var seinare i bruk som føringsbåt i Fjærland. Frå omlag 1925 var den i bruk som feriebåt for Eli og Helge Bolstad og borna deira, mellom dei Målfrid. Båten var den gong gamal. Den var særs god å ro, då den lett skau fart i vatnet. Leif Hellandsjø hindra at båten kom på jonsokbålet og fekk den vidare til Vik.

Brev frå givar:

Herr Kristian Otterskred 5860. Vik i Sogn

Ifølge "stor-Ivar" skulle transporten av den gamle Sognebåten starte i dag og nå håper jeg den er komme vel "i havn". Tiljene og årer ligger nok igjen. Hvor dette er skal jeg få klarhet i med tid og stunder. Var desverre ikke hjemme da Sven og Co kom for å hente båten i går. Vi var på fottur i Jordalsdalen på den tida.

Vil nevne litt historikk om de som har hatt denne båten. Snakket med Ingvald Mundal, "Ingvald i Skrede" som vi sier her, han er jo langt over de 90, han var av den mening at båten kunne være over 100 år. Uansett er det ingen "ungdom" du har fått til forvaring.

Så til Saken :
Hans Hanson Gildbus, f, 1823. Gift med Eli Hopprekstad. disse to flyttet fra Vik i Sogn og til Fjærland ca. 1850 og tok da Hundal til etternavn, noe som var vanlig på den tiden både her og andre steder i landet. Disse to fikk en sønn som fikk navnet Lars, f.1852 han ble gift med ei Kari, mangler data på henne. Disse igjen fikk flere barn, bl. a. ei som ble døpt Eli, f. 1892 Eli ble gift med Helge Bolstad fra Bolstadøyri. Disse igjen fikk flere barn, bl.a. Målfrid. f. 1920. Målfrid ble gift med Arne Kaarhus fra Oslo. Nok om det. Hun som nå overlot båten til deg var altså Målfrid Kaarhus etter at undertegnede hadde akkedert med henne om at båten burde komme til et museum og ikke havne på jonsokbål. Noe som nå er avverget. Helge Bolstad stelte pent med båten og brukte den i alle ferier fra fra slutten av tyveårene, iallefall fra tidlig i tredveåra. Ellers ble jo båten satt inn i naust mellom hver "sessong" (ferier). Bolstad døde i første halvdel av 1970. Nå vet ikke jeg om det har vært bygget sognebåter i Vik, men en skal ikke sjå bort ifra at båten kan ha vært bygget i Vik, eller i området der, siden de første brukerne til plassen her i Fjærland kom fra Vik, men dette er vanskelig å få ett korrekt svar på. Ja det var det.

Vil samtidig ønske deg lykke til med ditt uvurderlige arbeid.

5855 Fjærland 25 juli 1995
Med hilsen:
Leif Hellandsjø

Bruksområde: Bruksbåt/føringsbåt